ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


Οι αυτόνομες καταδύσεις εκθέτουν τον οργανισμό του ανθρώπου σε πολλές επιδράσεις όπως η βύθιση του σώματος στο νερό, το κρύο, τα συμπιεσμένα αέρια, η αυξημένη πίεση, η αντίσταση αναπνοής, η φυσική άσκηση με την αντίσταση του σώματος μέσα στο νερό, το στρες της διαδικασίας όπως επίσης και ο κίνδυνος της συσσώρευσης φυσαλίδων αερίου που κυκλοφορεί στο αίμα. Η ικανότητα της καρδιάς να υποστηρίξει μια αυξημένη παραγωγή του αίματος μειώνεται με την ηλικία. Έχοντας μια υγιή καρδιά είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια σας στην κατάδυση καθώς και για την ικανότητά σας να γυμνάζεστε γενικά χωρίς προβλήματα κατά την διάρκεια της ζωής σας.

Επιπτώσεις της βύθισης του σώματος στο νερό
Η βύθιση σε νερό κοντά στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος εκθέτει το σώμα σας σε μια βαθμίδα πίεσης η οποία μετατοπίζει το αίμα από τα αγγεία στα πόδια σας και από εκεί πίσω στη θωρακική κοιλότητα. Αυτό αυξάνει τον όγκο του αίματος στο στήθος σας μέχρι 700 χιλιοστόλιτρα. Η καρδιά σας έτσι δέχεται από 180 έως 240 κυβικά εκατοστά αίματος επιπλέον με αποτέλεσμα την διεύρυνση και των τεσσάρων θαλάμων της, μια αύξηση της πίεσης στο δεξιό κόλπο της, περισσότερο από 30% αύξηση της καρδιακής παροχής και μια ελαφριά αύξηση της αρτηριακής πίεσης στο σύνολο της. Οι υποδοχείς και αισθητήρες που αντιλαμβάνονται μια αλλαγή στην πίεση του αίματος μέσα στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα σας αντιδρούν σε όλες αυτές τις αλλαγές με μείωση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο καλείται γενικά να αντιδράσει ή όχι. Ως αποτέλεσμα η καρδιά μειώνει ρυθμό και την συγκέντρωση στο πλάσμα του αίματος της νορεπινεφρίνης, μιας ορμόνης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Ως απάντηση στην πτώση της νορεπινεφρίνης τα νεφρά σας εκκρίνουν περισσότερο νάτριο και τα ούρα αυξάνουν την παραγωγή τους.

Επίδραση του ψύχους

Το νερό έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα δηλαδή το σώμα σας χάνει περισσότερη θερμότητα όταν βυθίζεται στο νερό από ότι όταν είστε σε ξηρό αέρα. Θα αισθάνεστε πιο άνετα σε μια δεδομένη θερμοκρασία αέρα από ότι όταν είστε βυθισμένοι σε νερό ίδιας θερμοκρασίας. Και όταν το σώμα σας χάνει θερμότητα εντείνει την στένωση των περιφερικών αιμοφόρων αγγείων σας, μια κατάσταση γνωστή ως «περιφερική αγγειοσυστολή». Αυτό με τη σειρά του στέλνει περισσότερο αίμα στην καρδιά σας η οποία αυξάνει την πίεση πλήρωσης στη δεξιά πλευρά της και αντλεί περισσότερο αίμα. Η συστολή των μικρών αρτηριών του σώματος αυξάνει επίσης την αντίσταση στη ροή του αίματος μέσα από την περιφέρεια του σώματός η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση δηλαδή η καρδιά σας πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος σε όλο το σώμα σας.

Επιπτώσεις της πίεσης
Η αναπνοή αέρα υπό αυξημένη πίεση όπως στις καταδύσεις επηρεάζει επίσης την καρδιά σας και το κυκλοφορικό σύστημα. Αυξημένα επίπεδα οξυγόνου προκαλούν αγγειοσυστολή, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και έτσι μειώνετε ο ρυθμό της καρδιάς και η καρδιακή παροχή. Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να συσσωρεύονται στο σώμα όταν ασκείστε κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης λόγω του μειωμένου πνευμονικού αερισμού που προκαλείται από τα πυκνά αέρια μπορεί να αυξήσουν τη ροή του αίματος μέσω του εγκεφάλου σας η οποία μπορεί να επιταχύνει την τοξικότητα του οξυγόνου κυρίως αν αναπνέετε υπεροξικά μείγματα αερίων (ένα υψηλότερο ποσοστό οξυγόνου).

Επιδράσεις της άσκησης

Μια κατάδυση μπορεί να είναι πολύ απαιτητική σωματικά αλλά οι δύτες αναψυχής έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τις καταδυτικές συνθήκες και δραστηριότητες που συνήθως δεν απαιτούν πολλή άσκηση. Παρ' όλα αυτά σε κάθε κατάδυση εμφανίζονται κάποιες μεταβολικές απαιτήσεις σε ενέργεια για το σώμα σας. Για παράδειγμα, αργό και χαλαρό κολύμπι στην επιφάνεια αντιπροσωπεύει μια δραστηριότητα μέτριας έντασης ενώ το κολύμπι με πτερύγια στην επιφάνεια απαιτεί έως και 40% λιγότερη ενέργεια από ότι χωρίς. Όμως η προσθήκη του εξοπλισμού κατάδυσης αυξάνει την αντίσταση σας στην κολύμβηση και κατά συνέπεια το ενεργειακό κόστος της κολύμβησης. Μια έρευνα στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise έδειξε ότι φορώντας μόνο μια φιάλη κατάδυσης αυτό μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας ενός δύτη κατά 25% πάνω από την κανονική κολύμβηση στην επιφάνεια με την ίδια ταχύτητα και ότι η χρήση μιας στεγανής στολής μπορεί να οδηγήσει σε άλλο 25% αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Οι περισσότερες καταδύσεις με ουδέτερη πλευστότητα και χωρίς υποβρύχιο ρεύμα απαιτούν μόνο μικρά διαλείμματα για κολύμπι σε αργούς ρυθμούς και έτσι μπορούν να αποτελέσουν χαμηλής έως μέτριας έντασης άσκηση. Το ενεργειακό κόστος των δραστηριοτήτων μπορεί να εκφραστεί ως πολλαπλάσιο του μεταβολικού ρυθμού (ώστε να λάβει υπόψη τις διαφορές στο μέγεθος του σώματος) με τα λεγόμενα Μεταβολικά Ενεργειακά Ισοδύναμα (Metabolic Equivalent of Task, MET) ή το Λόγο Σωματικής Δραστηριότητας (Physical Activity Ratio, ΡΑR). Ένα ΜΕΤ είναι το ισοδύναμο της καύσης περίπου 1 θερμίδας ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ώρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με σωματικό βάρος 70 κιλών που κολυμπά για 1 ώρα δαπανά («καίει») περίπου 490 θερμίδες (70 κιλά x 7 ΜΕΤ).


 Δραστηριότητα
 Μεταβολικό Ενεργειακό Ισοδύναμο (MET)
 Ύπνος
 0.9
 Καθισιό, παρακολούθηση τηλεόρασης, διάβασμα, γράψιμο, δουλειά γραφείου, δακτυλογράφηση, περιμένοντας σε ουρά
 1.3
 Νευρικότητα όταν στέκεσαι ή κάθεσαι
 1.8
 Μαγείρεμα, πλύσιμο πιάτων, καθαριότητα, καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα (μέτρια προσπάθεια)
 3.3
 Περπάτημα (4.8 km)
 3.3
 Τένις (διπλός αγώνας)
 5
 Ποδήλατο (15 km)
 5.8
 Χορός
 6
 Κολύμπι
 7
 Τζόκινγκ (9.7 km)
 10
 Σκοινάκι
 12
 Σκουός
 12

Προτείνεται οι δύτες να είναι σε θέση να παρατείνουν την άσκηση στα 6 ΜΕΤ για μια περίοδο 20 έως 30 λεπτά. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν μόνο περίπου το 50% της μέγιστης ικανότητας άσκησης για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο συνιστάται οι δύτες να είναι σε θέση να περάσουν ένα τεστ κοπώσεως που να αντιστοιχεί στα 12 ΜΕΤ.

Επιδράσεις του στρες

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS) το κατά κύριο λόγο ακούσιο σύστημα που ρυθμίζει τις εσωτερικές λειτουργίες όπως τον καρδιακό ρυθμό, αναπνευστικό ρυθμό και την πέψη επηρεάζεται από τις αυτόνομες καταδύσεις πάρα πολύ. Μεταξύ των συνιστωσών του ANS είναι το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα. Το συμπαθητικό σύστημα είναι το «γκάζι» του οργανισμού και ρυθμίζει ανάλογα την ένταση και το ποσοστό ενέργειας του σώματος, ενώ το παρασυμπαθητικό σύστημα είναι το «φρένο» που ρυθμίζει τις λειτουργίες ηρεμίας και βοηθά το σώμα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε υγιή άτομα στις καταδύσεις γενικά αυξάνει το παρασυμπαθητικό σύστημα διατηρώντας τον καρδιακό ρυθμό και μια διαδικασία που είναι γνωστή ως μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού. Μια κατάδυση που γίνεται αντιληπτή ως αγχωτική ωστόσο ωθεί το ANS στην άλλη κατεύθυνση που σημαίνει ότι οι συμπαθητικές επιδράσεις κυριαρχούν με αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, την μείωση του ρυθμού μεταβλητότητας και την αύξηση του κινδύνου καρδιακής αρρυθμίας.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Αν το κυκλοφορικό σύστημα αποτύχει να προσαρμοστεί μερικές φορές σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν. Μια αντίδραση που είναι γνωστή ως βραδυαρρυθμία (μια πολύ αργή και καρδιακή αρρυθμία) μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο κατά την είσοδο ενός δύτη μέσα στο νερό ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα ρυθμική ανωμαλία. Αντίθετα, ταχυαρρυθμία (μια πολύ ταχεία και καρδιακή αρρυθμία) μπορεί επίσης να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο ειδικά σε δύτες με δομική ή ισχαιμική καρδιακή νόσο. Υπερπροσπάθεια ή οι επιπτώσεις του στρες μπορεί να καταπονήσουν την καρδιά και να οδηγήσουν σε οξείες εκδηλώσεις αν φυσικά προϋπάρχει αδιάγνωστη ισχαιμική καρδιακή νόσος.

Άρθρο της DAN America
Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα