ΦΤΙΑΞΕ ΑΥΤΟΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ''ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ''...


Αφιερωμένο σε όλους τους συναδέλφους στην εκπαίδευση.

Ζητούμενο κάθε σωστού δασκάλου-εκπαιδευτή που σέβεται τον εαυτό του και την ίδια την διαδικασία είναι να φτιάξει ασφαλείς και δια βίου αυτοδύτες. Εκεί θα πάρει και την μεγαλύτερη ικανοποίηση και όχι στον αριθμό αυτοδυτών που έχει εκπαιδεύσει. Που να εστιάσουν δηλαδή οι καινούργιοι εκπαιδευτές για να φτιάξουν αυτοδύτες και όχι ανθρώπους που θα πάρουν το πτυχίο τους και θα τα παρατήσουν. 

Πόσοι από αυτούς που έχετε εκπαιδεύσει έχουν σταματήσει την κατάδυση; Αφήστε μην κουράζεστε, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό. Αν νομίζει δηλαδή κάποιος ή κάποια ότι το ζητούμενο είναι η ποσότητα γελιέται και βλέπει κοντόφθαλμα. Η ποσότητα μπορεί να γεμίζει τo πορτοφόλι προσωρινά αλλά δεν σου επιστρέφει τίποτα.

Με ποιά έννοια το λέω, για να κάνουμε και λίγο βασικό μάρκετινγκ. Το ζητούμενο είναι να βγάλεις αυτοδύτη, αυτός-η να αγοράσει εξοπλισμό που σημαίνει κέρδος για τις εταιρίες και τους λιανοπωλητές, αυτός-η να συνεχίσει να βουτάει που σημαίνει κέρδος για την καταδυτική κοινότητα, τα καταδυτικά κέντρα και σχολές, αυτός-η να κάνει καταδυτικά ταξίδια που σημαίνει κέρδος για τους πράκτορες και τα κέντρα, αυτός-η να παρακινήσει και άλλους να βουτήξουν, ενδεχομένως τους φίλους ή την οικογένειά του, τα παιδιά του, που σημαίνει μακροπρόθεσμα περισσότεροι αυτοδύτες για όλους. Και φυσικά έτσι θα κινηθεί η καταδυτική βιομηχανία. Αν κάποιος συναδελφός σου κάνει σωστή δουλειά κάπου σε κάποιο μέρος της γης, να είσαι σίγουρος ότι θα ωφεληθείς και εσύ μακροπρόθεσμα. Το ίδιο ισχύει και για εσένα, είναι αμφίδρομη αυτή η σχέση και αλληλένδετη πάντα.

Το αν θα τα καταφέρεις και πως δεν θα το βρείς φυσικά εδώ. Θα το ψάξεις μέσα σου πρώτα. Ο καθένας βάζει την προσωπική του σφραγίδα στην εκπαίδευση, μαθαίνει απο τα λάθη του, ενημερώνεται και εκσυγχρονίζεται συνεχώς. Και κυρίως αγαπάει αυτό που κάνει. Αν δεν το έχεις εσύ, δεν πρόκειται να το περάσεις σε κανέναν και σε καμία.

Kράτησε αρχικά 3 πράγματα που πρέπει να διαθέτεις σαν βάση.
 

Να δείχνεις σαν επαγγελματίας
Οι μαθητές περιμένουν απο εσένα να φαίνεσαι και να δείχνεις σαν επαγγελματίας. Οι μαθητές είναι πελάτες που θα πληρώσουν για να τους μάθεις και περιμένουν να αντικρύσουν έναν επαγγελματία. Απο την πρώτη εντύπωση θα σε κατατάξουν ανάλογα, ενώ εσύ θα πρέπει να τους ''κερδίσεις''. Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται! Να δείχνεις λοιπόν σαν επαγγελματίας, όλα παίζουν ρόλο εδώ, η ενδυμασία σου, η προσωπική σου υγιεινή, η φυσική σου κατάσταση, η σοβαρότητά σου.
   

Να πράτεις σαν επαγγελματίας
Μην ξεχνάς οτι έχεις επιλεγεί να αντιπροσωπεύεις έναν οργανισμό πιστοποίησης και να διδάσκεις συγκεκριμένα προγράμματα καταδύσεων. Παρόλα αυτά να έχεις την δική σου προσωπικότητα, κριτική σκέψη και να μην ταυτίζεσαι. Οι μαθητές σου επηρεάζονται άμεσα από τις ενέργειές σου. Οι μαθητές σου ποικίλουν σε επίπεδα ικανότητας, φυσικής κατάστασης, χαρακτήρα, διακατέχονται απο φόβους και αγωνίες, άγχος και νευρικότητα και μερικοί δεν μπορούν καν να πιστέψουν ότι μπορούν να γίνουν αυτοδύτες. Ολα αυτά όμως συνοψίζονται κάτω από ένα και μόνο πράγμα: την απόφασή τους να γίνουν αυτοδύτες-τριες και είναι δική σου ευθύνη να τους βοηθήσεις να επιτύχουν αυτό τον στόχο. Θα αντιμετωπίσεις πολλά εμπόδια με μελλοντικούς σου μαθητές, να θυμάσαι οτι δεν έχει σημασία πώς δρουν, πως συμπεριφέρονται, ή τι νομίζεις εσύ γι' αυτούς προσωπικά. Οτι και να γίνει, αυτοί αξίζουν το σεβασμό σου, τον επαγγελματισμό σου, την υπομονή σου, και το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις. Αυτή η νοοτροπία θα είναι πάντα το θεμέλιο της επαγγελματικής σου στάσης.

Να είσαι επαγγελματίας
Αυτό που θα σε κάνει ηγέτη θα είναι η ικανότητά σου να ελέγχεις τις ομάδες, να ενθαρρύνεις και να εμπνέεις τους μαθητές σου να κάνουν πρόθυμα ότι θέλεις να κάνουν. Οι ηγέτες βάζουν τους κανόνες δεοντολογίας για την τάξη, δίνουν σαφείς οδηγίες που έχουν νόημα για τον καθένα, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται και τους ''δύσκολους'' μαθητές, έρχονται πάντα προετοιμασμένοι για κάθε συνεδρία κατάδυσης, επιβλέπουν τους μαθητές και διασφαλίζουν ότι οι συνεδρίες εκτελούνται σωστά.
 

Αν το επεκτείνουμε λίγο θα δούμε ότι το ζητούμενο είναι να καταφέρεις οι μαθητές σου να συνεχίσουν σε σχολεία και να εισέρχονται σε επαγγελματικές και εκπαιδευτικές βαθμίδες. Έτσι συνεχίζεται η καταδυτική διδασκαλία και κυρίως εμπλουτίζεται από νέους και φρέσκους ανθρώπους με σύγχρονες αντιλήψεις.

Είναι αυτοί που θα εφαρμόσουν τα νέα συστήματα, τα νέα σύγχρονα πρότυπα και διαδικασίες στην εκπαίδευση. Αυτοί που θα δοκιμάσουν και θα χρησιμοποιήσουν στην εκπαίδευση τα σύγχρονα είδη εξοπλισμού που κατασκευάζουν οι εταιρίες συνεχώς. Αυτοί που θα ασχοληθούν με τις νέες και σύγχρονες μορφές κατάδυσης (κατάδυση με πλάγια αγκίστρωση, κατάδυση με επαναπνευστήρα κλπ.)


Ξέρεις, η εκπαίδευση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, δεν μένει ποτέ στάσιμη, εξελίσσεται και προσαρμόζεται πάντα στα σύγχρονα δεδομένα. Η εκπαίδευση αντιπαθεί τους μαθουσάλες, τους στενόμυαλους και τους κομπλεξικούς που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα αυτοί και είναι τάχα οι καλύτεροι. Δώσε λοιπόν τόπο και χώρο στους νέους να προχωρήσουν και στην κατάδυση.

Προσωπικά, δεν μου αρέσει η λέξη εκπαιδευτής. Εκπαιδευτής στη κατάδυση αναψυχής γίνεται ο καθένας. Προτιμώ να με φωνάζουν δάσκαλο. Γίνε λοιπόν ένας φωτισμένος και σοβαρός δάσκαλος. Γίνε η γέφυρα για να περάσουν οι μαθητές σου απέναντι. Και έτσι θα σε θυμούνται και θα σε μνημονεύουν πάντα!


Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη 

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα