Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΠΛΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ


Είναι η δεξιότητα που σχετίζεται όσο καμιά άλλη με την ασφάλειά σας στην πλεύση υποβρυχίως. Κάθε αλλαγή στον εξοπλισμό επηρεάζει την πλευστότητά σας. Όσο ο εξοπλισμός σας στην κατάδυση γίνεται πιο πολύπλοκος τόσο μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί για τον έλεγχο της πλευστότητάς σας. Αυτοδύτες με κατάλληλο έλεγχο της πλευστότητας μπορούν να διατηρήσουν τη θέση τους με πολύ λίγη προσπάθεια. Μπορούν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς καταδύσεις και κυρίως αναδύσεις.
''Αυτοδύτες με κακή πλευστότητα δεν έχουν τον έλεγχο της αργής καθόδου που σημαίνει γρήγορη συμπίεση με προβλήματα στα αυτιά κυρίως και φυσικά δεν έχουν τον έλεγχο της αργής και ελεγχόμενης ανάδυσης αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο της νόσου από αποσυμπίεση.
Όλα αυτά συνεπάγονται σε μια κακή κατανάλωση του αερίου υποβρυχίως που μπορεί με την σειρά του να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Βλέπετε ότι όλα είναι αλληλένδετα λοιπόν. Οταν δεν υπάρχει καλός έλεγχος της πλευστότητας σημαίνει αυτομάτως ότι επηρεάζει πολλές άλλες πτυχές της ασφάλειάς σας σε μια κατάδυση.

Η καλή πλευστότητα ξεκινά με την κατάλληλη στάθμιση του σώματος του αυτοδύτη μέσα στο νερό. Το ποσό του βάρους που χρησιμοποιείτε να σας επιτρέπει να βυθιστείτε και όχι να σας αναγκάζει να το κάνετε. Η τοποθέτηση των βαρών επάνω σας κάνει τη διαφορά. Αν χρησιμοποιείτε ένα κλασικό τζάκετ (BC) και φοράτε ζώνη βαρών ή αν χρησιμοποιείτε ένα σύγχρονο BC με τσέπες βαρών και ενσωματωμένα τα βάρη. Επίσης αν χρησιμοποιείτε wing ασκό και back plate όπου το φερόμενο βάρος βρίσκεται και επάνω στον εξοπλισμό. Κάθε προσέγγιση που επηρεάζει τη θέση του σώματος ενός αυτοδύτη μέσα στο νερό απαιτεί χρόνο και προσοχή. Κάντε αλλαγές και πειραματιστείτε ρωτώντας τους εμπειρότερους.


Το BC είναι το πιο σύνθετο κομμάτι του εξοπλισμού αυτόνομης κατάδυσης. Έτσι καθένας αυτοδύτης πρέπει να κατέχει καλά την χρήση του. Επίσης απαιτεί σωστή συντήρηση στο σωλήνα άμεσης πλήρωσης και στις βαλβίδες του για να μην κολλήσει ή για να μην έχετε διαρροές. Δυσλειτουργίες σε αυτό το κομμάτι του εξοπλισμού μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη ανάδυση ή κατάδυση ξαφνικά. Όπως και σε κάθε κομμάτι του εξοπλισμού η σωστή λειτουργία απαιτεί σωστή συντήρηση.
''Εχεις καλή πλευστότητα σημαίνει αυτόματα δεν έχεις σοβαρά προβλήματα στα αυτιά. Προσέξτε το αυτό ιδιαίτερα. Η πιο συνηθισμένη βλάβη στην κατάδυση είναι σταθερά η ρήξη τυμπάνου απο κακό χειρισμό της εξίσωσης της πίεσης στο αυτί.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτόν τον τραυματισμό αλλά το πρωταρχικό έχει να κάνει με την πλευστότητα. Κάθε αυτοδύτης μαθαίνει ότι εάν νιώσει δυσφορία κατά τη διάρκεια της κατάδυσης να σταματήσει την κάθοδο, να αναδυθεί μερικά μέτρα ή έως ότου η δυσφορία υποχωρήσει και στη συνέχεια να προσπαθήσει να εξισώσει και πάλι. Αυτό είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εκτελεσθεί χωρίς καλό έλεγχο της πλευστότητας. Η ικανότητα να σταθεροποιηθεί και να αναπροσαρμόσει τη θέση του μέσα στο νερό είναι μια δεξιότητα που θα πρέπει να κατέχει απόλυτα. Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται σε τυχαία επαφή με το περιβάλλον του βυθού. Η σωστή πλευστότητα βοηθά τους αυτοδύτες να αποφεύγουν την επαφή και να διατηρούν πάντα την απαραίτητη απόσταση από την θαλάσσια ζωή. Επίσης, αποτρέπει την καταστροφή του υφάλου και της μικροζωής που ζεί εκεί.
''Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες του ανεπαρκούς ελέγχου πλευστότητας είναι μια ταχεία άνοδος. Αυτό μπορεί να βάλει έναν αυτοδύτη σε κίνδυνο για τραυματισμό του πνεύμονα (πνευμονικό βαρότραυμα) και αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για την ασθένεια της νόσου απο αποσυμπίεση.
Ο ευκολότερος τρόπος για να τα αποφύγετε όλα αυτά είναι να μάθετε καλό έλεγχο της πλευστότητας. Διαβάστε σε άλλο άρθρο μου που να εστιάσετε την προσοχή σας σε θέματα πλευστότητας. Η γνώση και η διατήρηση του ελέγχου της πλευστότητας είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Θα γίνει δεύτερη φύση μετά από κάποια στιγμή σε όλους τους αυτοδύτες αν συνεχίσουν να βουτάνε αλλά είναι σημαντικό να θυμόσαστε πως οποιεσδήποτε αλλαγές στη διαμόρφωση του εξοπλισμού σας μπορούν να επηρεάσουν την άνωση σας και να δημιουργήσουν προβλήματα. Ωστόσο, μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με λίγο χρόνο και προσοχή. Δουλέψτε επάνω στην πλευστότητά σας και πειραματιστείτε απο μόνοι σας. Ρωτήστε τους εκπαιδευτές και κυρίως παρατηρήστε μέσα στο νερό τους εμπειρότερους. Επωφεληθείτε από τους επαγγελματίες και αναζητήστε επιμόρφωση και πέρα απο το αρχικό επίπεδο σας κυρίως μέσω του διαδικτύου με την παρατήρηση αρκετών βίντεο που υπάρχουν διαθέσιμα.

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή
στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr


 

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα