ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Η εξίσωση των πιέσεων στο αυτί κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης ήταν, είναι και θα είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει όποιον και όποια θέλει να ασχοληθεί με την αυτόνομη κατάδυση. Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από άγνοια σε νεανική ηλικία και κυρίως κατά τις πρώτες εξερευνήσεις στη θάλασσα με ελεύθερες καταδύσεις. Η πίεση που δέχεται εκεί το αυτί είναι ακαριαία και η εξίσωση (όταν γίνεται) πολλές φορές απότομη και βίαιη. Η κατάδυση με αναπνευστικές συσκευές μας παρέχει το μεγάλο προνόμιο της αργής και ελεγχόμενης εισόδου στο νερό και ως εκ τούτου της ομαλής εφαρμογής της πίεσης στο αυτί μας. Αρκεί να γνωρίζουμε και να τηρούμε ορισμένα βασικά πράγματα που κάθε αυτοδύτης θα διδαχθεί ούτως ή άλλως σε έναν κύκλο μαθημάτων του. Επέλεξα ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν πιστεύω αρκετούς αυτοδύτες και αυτοδύτριες που παρουσιάζουν προβλήματα εξίσωσης.  

Είναι αποκλειστικά καταδυτικές συμβουλές βγαλμένες από την εμπειρία. Για οποιοδήποτε περαιτέρω πρόβλημα παρουσιάζεται στο αυτί σας επισκεφτείτε αποκλειστικά ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό!

Προστατέψτε το αυτί από το κρύο
Είναι πολύ βασικό να μην εκτίθεται ποτέ το αυτί στο κρύο. Προσοχή, το αυτί κρυώνει ακόμα και το καλοκαίρι επάνω στο σκάφος ή αν φυσάει δυνατός αέρας στη ξηρά. Ένας σκούφος ή ένα καπέλο με προστατευτικά για το αυτί να υπάρχει πάντα μέσα στο σάκο σας. Αν επιστρέφετε από εκδρομή με το σκάφος φορέστε την κουκούλα της στολής όταν το σκάφος πλέει με ταχύτητα ακόμα και αν ζεσταίνεστε. Επίσης αν κάνετε πολλές καταδύσεις μέσα σε μία ημέρα ή αν δουλεύετε στην κατάδυση και καλείστε να βουτάτε συχνά. Ο λαβύρινθος του αυτιού κρατάει νερό το οποίο με την εισροή του αέρα ψύχεται ακόμα και το καλοκαίρι και το αυτί κρυώνει. Διάφορα προβλήματα μπορεί να προκύψουν από αυτό. Στεγνώνετε πάντα το αυτί και μην το αφήνετε υγρό.

Φοράτε πάντα κουκούλα 
Ίσως είναι το μυστικό για την αποφυγή πολλών προβλημάτων στο αυτί. Προσωπικά φοράω κουκούλα χειμώνα καλοκαίρι με οποιαδήποτε θερμοκρασία νερού. Η κουκούλα θερμαίνει το νερό έξω και κατ’ επέκταση μέσα στο κανάλι του αυτιού με αποτέλεσμα το αυτί σας να παραμένει ζεστό. Νομίζω απέφυγα πολλά προβλήματα ωτίτιδας τα τελευταία χρόνια με αυτή την τακτική, προβλήματα που δημιουργούνται από την συνεχή εισροή νερού στο αυτί, από το κρύωμα του αυτιού κυρίως σε αλλαγές θερμοκρασίας του νερού, μικροοργανισμούς της θάλασσας, βακτήρια και σωματίδια που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο αυτί. Μια καλά εφαρμόσιμη κουκούλα μειώνει την εισροή και την ανταλλαγή νερού στο αυτί σας.

Κάνετε προπόνηση στη ξηρά
Μάθετε και κάντε συνήθεια να κρατάτε το αυτί σας προπονημένο. Συνηθίστε να εξισώνετε και στη ξηρά με αργή και σταθερή πίεση, όταν ανεβαίνετε σε υψόμετρο, όταν κατεβαίνετε απότομα και γρήγορα με το αυτοκίνητο από υψόμετρο, στο αεροπλάνο αν η καμπίνα δεν είναι καλά συμπιεσμένη και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Πριν πάτε για κατάδυση αρχίστε εξισώσεις αργά και σταθερά. Προπονείτε έτσι την ευσταχιανή σάλπιγγα και ωθείτε την τυμπανική σας μεμβράνη να δουλέψει. Δουλεύοντας γίνεται πιο ελαστική και δεν θα έχετε δυσκολία μέσα στο νερό κατά τα πρώτα μέτρα. Το τύμπανο είναι ένας υμένας που σκληραίνει με την αχρησία.

Εξισώστε από τα πρώτα μέτρα
Αν ξεχάσατε να κάνετε εξίσωση στη ξηρά κάντε το τουλάχιστον στην επιφάνεια πριν τη βουτιά. Αρχίστε να εξισώνετε από την στιγμή που το κεφάλι αφήσει την επιφάνεια. Μην περιμένετε να δεχτεί πίεση το αυτί, το χέρι στη μύτη και αργή σταθερή πίεση από τα πρώτα μέτρα.

Μην πιέζετε και μην συνεχίζετε
Αν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση μη συνεχίζεται την κάθοδο. Συνήθως παρουσιάζεται ενόχληση στο ένα αυτί. Σταματήστε σε εκείνο το βάθος (αν είναι δυνατόν) και προσπαθήστε πάλι με αργό και ελεγχόμενο τρόπο. Αναδυθείτε ένα μέτρο, σταθεροποιηθείτε και προσπαθήστε ξανά. Αν δεν ανοίγει μην απογοητεύεστε τόσο γρήγορα. Δείξτε υπομονή, το αυτί είναι εσωτερικό όργανο και θέλει τον χρόνο του για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον πίεσης. Ανάδυση και ελάττωση της πίεσης και ξανά προσπάθεια με σταθερό τρόπο και αργή όσο γίνεται κατάδυση και αύξηση της πίεσης.

Καταδυθείτε με το κεφάλι επάνω στα πρώτα μέτρα
Απόλυτος τρόπος καθόδου στο νερό για τους αυτοδύτες. Παντού και πάντα αργή και ελεγχόμενη κατάδυση με το κεφάλι να βυθίζεται τελευταίο, μην αδειάζετε όλο τον αέρα από το τζάκετ, έτσι το κεφάλι και κατά συνέπεια το αυτί θα δεχτεί την πίεση ομαλά και τελευταία από το υπόλοιπο σώμα και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Συχνές καταδύσεις σε μια ημέρα
Θα υπάρξει ενδεχομένως κάποιο πρόβλημα σε συχνές καταδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα κυρίως από την αυξομείωση της πίεσης και την επιβάρυνση του αυτιού. Μην επιβαρύνεται όσο γίνεται το αυτί σας και κυρίως μην αλλάζετε απότομα βάθος μέσα στο νερό. Ιδιαίτερη προσοχή όταν έχετε σκοπό να κάνετε διπλή βουτιά με σκάφος. Ισχύουν όλα τα παραπάνω σαν συμβουλές αν έχετε προγραμματισμένο ένα ταξίδι και διαμονή επάνω σε σκάφος που θα χρειαστεί να βουτήξετε αρκετές φορές την ημέρα.

Δοκιμάστε άλλους τρόπους εξίσωσης
Αν έχετε προβλήματα με την συχνότερη τεχνική Valsalva όπου κλείνουμε την μύτη και πιέζουμε χρησιμοποιείστε την τεχνική Toynbee όπου μπορείτε να καταπιείτε με την πίεση ή την τεχνική Lowry που είναι ένας συνδυασμός των δύο όπου πιέζετε ελαφρά, φυσάτε και καταπίνετε στον ίδιο χρόνο. Την τεχνική Frenzel όπου κλείνετε μύτη και ταυτόχρονα φέρνετε την γλώσσα πίσω στον λάρυγγα κλείνοντας την είσοδο και πιέζοντας ή την τεχνική Edmonds που είναι ένας συνδυασμός μιας Valsalva Frenzel με κούνημα του σαγονιού και κεφαλιού αριστερά – δεξιά προκειμένου να βοηθηθούν οι ευσταχιανές σάλπιγγες να ανοίξουν. Προσέξτε το αυτί σας παντού και πάντα, είναι ίσως το μόνο όργανο του σώματός σας που μπορεί να σας αποτρέψει να καταδυθείτε.


Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr

 

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα