ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ


ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΞΙΔΑΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΣ
Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα ειδικότητας στην αυτόνομη κατάδυση είναι το μάθημα της πυξίδας και του προσανατολισμού μέσα στο βυθό. Παρακολουθήστε ένα μάθημα ειδικότητας πλοήγησης με την χρήση πυξίδας από  πιστοποιημένο εκπαιδευτή-τρια. 

(Προσωπικά πιστεύω ότι η ύλη (θεωρία και πρακτική) της πυξίδας πρέπει να διδάσκεται ξεκάθαρα και μόνο στο πλαίσιο της ειδικότητάς της ολοκληρωμένα και όχι σαν τελευταίο και συμπληρωματικό κομμάτι στο επίπεδο του Οpen Water. Έτσι δεν προσφέρει τίποτα αφού ο εκπαιδευόμενος αλλά και ο εκπαιδευτής/τρια είναι εστιασμένοι σε άλλες βασικότερες δεξιότητες κατά το πρώτο και βασικό επίπεδο. Κάνουν λάθος οι οργανισμοί πιστοποίησης που προσπαθούν να περάσουν τη γνώση σε γενικό επίπεδο αλλά είναι και αυτό ένα κατάλοιπο του παρελθόντος στην καταδυτική εκπαίδευση που είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει στο μέλλον)

Μερικοί δύτες (μη σας φαίνεται περίεργο) έχουν κάποιο είδους χάρισμα σε θέματα προσανατολισμού. Ας λάβουμε υπ' όψιν μας ότι ο προσανατολισμός μέσα στο νερό έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την ξηρά. Το θέμα είναι η εξοικείωση με το περιβάλλον του βυθού. Το ζητούμενο είναι να μην είσαστε στο έλεος του οποιουδήποτε, αλλά να έχετε πάντα την γνώση της πλοήγησης και την ικανότητα του προσανατολισμού που θα σας επιτρέψει να γυρίζετε πάντα στο σημείο από οπού ξεκινήσατε την βουτιά σας (είτε αυτό είναι το σκάφος κατάδυσης, είτε ένα σημείο στη ξηρά). 

Ας δούμε μερικά στοιχεία άξια λόγου για τον φυσικό και τεχνικό προσανατολισμό που θα πρέπει να έχουν σαν πρόσθετη γνώση όλοι οι αυτοδύτες:

- Πριν μπείτε στο νερό ελέγξτε οπωσδήποτε την θέση του ήλιου. Είναι το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε. Θυμηθείτε ότι αν έχετε τις ηλιακές ακτίνες από αριστερά σας, τότε στο γυρισμό θα πρέπει να είναι από δεξιά σας.

- Ελέγξτε την κίνηση των κυμάτων που προσδιορίζουν την ακτή και πάρτε πληροφορίες για τα ρεύματα στην επιφάνεια.

- Πριν ξεκινήσετε την κατάδυση, ελέγξτε από την επιφάνεια την κατεύθυνση της βουτιάς. Καταδυθείτε πάντα με το κεφάλι επάνω και τα πόδια κάτω στα πρώτα μέτρα. Αυτό σας βοηθάει να έχετε μια καθαρή οπτική εικόνα του υποβρύχιου πεδίου ακριβώς από κάτω σας. Βάλτε αρχικά σημάδια και καταγράψτε πληροφορίες στη μνήμη σας για την περιοχή εισόδου στο νερό.

- Μόλις φτάσετε στο βυθό αφιερώστε λίγο χρόνο για την παρατήρησή σας. Ελέγξτε το βάθος, την κίνηση του ρεύματος και κυρίως παρατηρήστε την μορφολογία του βυθού. Ευθυγραμμίστε την πυξίδα σας και ''κλειδώστε'' την πορεία σας. Σημειώστε τις μοίρες και την κατεύθυνσή σας.

- Κατά την πλεύση να έχετε το νου σας από όπου και αν περνάτε. Βάζετε σημάδια που θα σας βοηθήσουν κατά τον γυρισμό. Προσπαθήστε να θυμάστε κάθε αλλαγή πορείας. Ένα ''κόλπο'' είναι να συνηθίσετε να σκέπτεστε σε κάθε αλλαγή ή παρέκκλιση πορείας την αντίθετη πορεία σας. Σαν να έχετε μάτια στην πλάτη και να αποτυπώνετε την διαδρομή που αφήνετε πίσω σας. Είναι πολύ βασικό αυτό.

- Όταν βρεθείτε στο καταδυτικό σημείο γυρίστε και ελέγξτε την περιοχή. Οριοθετήστε την πορεία που ακολουθήσατε και κυρίως την κατεύθυνση της πορείας σας μέχρι εκεί.

- Κατά την επιστροφή ελέγχετε πάντα την πυξίδα. Θα σας κατευθύνει κατά προσέγγιση στην επιθυμητή πορεία επιστροφής. Εμπιστευτείτε την. Παράλληλα ελέγχετε τα σημάδια που περνάτε, το βάθος και οτιδήποτε πήρατε σαν αρχική ένδειξη.

- Πλησιάζοντας προς το σημείο εισόδου μην αγχώνεστε αν δεν βρείτε αμέσως το σημείο. Βρίσκεστε κάπου εκεί κοντά αλλά δεν το βλέπετε στο περιβάλλον του βυθού. Παρατηρήστε με προσοχή τα σημάδια και τις παραμέτρους (ρεύμα, βάθος, μορφολογία κλπ.) Ελέγξτε την πίεση της φιάλη σας, αν έχετε αέρα συνεχίστε να ψάχνετε (μπορείτε να αποσυμπιέζεστε ταυτόχρονα στα αβαθή). Μην αναδυθείτε αν δεν συντρέχει λόγος. Επιμείνετε στο να βρείτε το σημείο. Αν σας τελειώνει ο αέρας ή του ζευγαριού σας αναδυθείτε αργά στην επιφάνεια. Δείτε που είναι το σημείο ή το σκάφος και κυρίως προσπαθήστε να καταλάβετε την θέση σας σε σχέση με αυτό. Πάρτε αυτή την πληροφορία. Θα σας βοηθήσει στην επόμενη βουτιά σας.

Αν τα κάνετε αυτά σίγουρα δεν θα αργήσει η μέρα που θα οδηγήσετε εσείς υποβρυχίως. Σίγουρα δεν θα αργήσει η μέρα που θα νιώθετε σίγουρος-ρη για τον εαυτό σας. Η μέρα που δεν θα έχετε ανάγκη από συνεχή συνοδεία και υποστήριξη. Είναι όμορφο συναίσθημα. Κατακτήστε το!



Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα