ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ



Για πολλούς αυτοδύτες ένα υψηλό ποσοστό κατανάλωσης αερίου στέκεται ως εμπόδιο για την πλήρη απόλαυση των καταδύσεων. Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να λύσετε αυτό το πρόβλημα από το να επιλέγετε μια μεγαλύτερη σε χωρητικότητα φιάλη πράγμα που θεραπεύει μόνο το σύμπτωμα και περιπλέκει το σωστό σχεδιασμό των αερίων σας. Οι αιτίες απαιτούν λίγη περισσότερη προσπάθεια από εσάς και προπόνηση και σταδιακά θα δείτε τα αποτελέσματα με την μείωση όχι μόνο του ρυθμού αναπνοής σας αλλά θα σας κάνει να αισθάνεστε και πιο καλύτερος αυτοδύτης-τρια συνολικά.
 
Συχνή επαφή με το αντικείμενο
Φυσικά όσο περισσότερο βουτάτε τόσο καλύτερος-η γίνεστε έχοντας καλύτερο έλεγχο της πλευστότητας και αποκτώντας καλύτερη τεχνική στην κολύμβηση αρκεί να είστε από εκείνους ή εκείνες που μαθαίνουν από τα λάθη τους και θέλουν να βελτιωθούν. Έχω συναντήσει χιλιάδες αυτοδύτες μέσα στα χρόνια που έχουν παραμείνει στάσιμοι ή βελτιώνονται με πολύ αργό ρυθμό. Βουτώντας συχνά η κατανάλωση σε αέριο θα μειωθεί. Ωστόσο μπορείτε ταυτόχρονα να πάρετε διάφορα μέτρα για να επιταχυνθεί αυτή η φυσική διαδικασία της μάθησης. Η συχνότητα στις καταδύσεις μας οδηγεί να γίνουμε καλύτεροι θέλοντας και μη. Eχει βρεθεί μετά από έρευνες, ότι το σώμα συνηθίζει στο υγρό στοιχείο και διαχειρίζεται καλύτερα το αέριο. Η υδροβιότητα είναι η βάση και από εκεί ξεκινάνε όλα.
 
Καλή φυσική κατάσταση
Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση διατηρείται μέσα στα χρόνια τόσο περισσότερο καλύτερη κατανάλωση αερίου θα έχετε σε κάθε κατάδυση σας, αν και με το πέρασμα των χρόνων θα δείτε την κατανάλωσή σας να μειώνεται ωστόσο θα μπορείτε να την διατηρήσετε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο με μια ελάχιστη εξάσκηση της τάξης των 5 ωρών εβδομαδιαίως για τους αυτοδύτες που δεν έχουν την εξάσκηση σαν τρόπο ζωής. Τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, βάρη στο γυμναστήριο ή απλό περπάτημα θα σας κρατήσουν τουλάχιστον σε ένα επίπεδο και φυσικά είναι το καλύτερο και για την γενική σας υγεία.

Κολύμπι
Αν μπορείτε και έχετε τον χρόνο να κολυμπάτε σε πισίνα ή θάλασσα είναι το καλύτερο. Μαζί με την προώθηση της γενικής καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασής σας το κολύμπι προσαρμόζει τον οργανισμό σας στο νερό με διάφορους τρόπους που είναι επωφελής για τους δύτες. Αυτή η προσαρμογή στο νερό κάνει το σώμα σας να θυμάται στο υποσυνείδητο επίπεδο και να ανταποκρίνεται καλύτερα στην κατάδυση. Αν κολυμπάτε με το ελεύθερο στυλ στην πισίνα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς σας διδάσκει να αναπνέετε με μια αργή και βαθιά εισπνοή και μια μακρά, αργή εκπνοή. Εάν μπορείτε να δουλέψετε έτσι για μεγάλες αποστάσεις ενώ ελέγχετε την αναπνοή σας αργά και ήρεμα απλά σκεφτείτε και εφαρμόστε το αυτό κατά την διάρκεια μιας κατάδυσής σας. Όταν προπονήστε και είστε σε φόρμα γενικά να ξέρετε ότι το σώμα σας ακολουθεί παντού. Κάθε κίνηση υποβρυχίως θα γίνετε με την λιγότερη δυνατή παραγωγή ενέργειας και αυτό θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση σας σε αέριο.
 
Διατηρείτε σωστή πλευστότητα και σωστό ζύγισμα
Η πλευστότητα και η ισορροπία του σώματος μέσα στο νερό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Όταν δεν είστε σε ισορροπία το ένα θα αντισταθμίσει το άλλο. Αν έχετε κακή πλευστότητα τότε θα αλλάξει υποσυνείδητα και το σωστό ζύγισμα (ισορροπία) σας για να διατηρήσετε το βάθος σας. Αν έχετε κακό ζύγισμα του σώματος σας τότε θα αλλάξει υποσυνείδητα και η πλευστότητά σας για να διατηρήσει το βάθος σας. Αναρωτηθείτε τι θα συμβεί αν σταματήσετε το πέδιλο υποβρυχίως. Δοκιμάστε το σαν προπόνηση στην επόμενη σας βουτιά και παρατηρήστε αν βυθίζεστε, αν ανεβαίνετε προς την επιφάνεια ή αν μένετε στο ίδιο επίπεδο. Αν συμβαίνουν τα δύο πρώτα τότε η πλευστότητά σας και το ζύγισμά σας μέσα στο νερό είναι λάθος αναγκάζοντάς σας να χτυπάτε πέδιλο πιο συχνά από όσο χρειάζεστε. Κάθε παραπανίσια κίνηση στο πέδιλο απαιτεί ανάλογο ποσοστό ενέργειας και η ενέργεια αυξάνει την κατανάλωση του αερίου σας. Τόσο απλά. 

Δοκιμάστε να παραμείνετε λοιπόν σε ουδέτερη πλευστότητα και παρατηρήστε τι θα συμβεί στο σώμα σας. Δείτε ένα εξειδικευμένο άρθρο μου για το θέμα. Οι καλύτεροι κριτές του εαυτού σας είστε εσείς και η εσωτερική πληροφόρηση που παίρνετε θα σας βοηθήσει τα μέγιστα. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να είστε σε θέση να σταματήσετε το πέδιλο και να διατηρήσετε το βάθος σας επ' αόριστον και αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό τότε θα πρέπει να προπονηθείτε σε αυτό έως ότου μπορείτε. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μάθετε να κατευθύνετε τα πέδιλά σας σε σχέση με την προώθησή σας μέσα στο νερό απευθείας πίσω σας (ούτως ώστε να προωθούν το σώμα σας προς τα εμπρός στο οριζόντιο επίπεδο) αντί ελαφρώς επάνω ή κάτω και αυτό ισχύει για οποιοδήποτε στυλ λακτίσματος χρησιμοποιείτε στο πέδιλο. Συνήθως τα πόδια των δυτών βουλιάζουν αν χαθεί η ισορροπία ή αν σηκώσουνε τον άνω κορμό για να παρατηρήσουνε κάτι. Ακόμα και έτσι να είναι προσπαθήστε να βρείτε το ζύγισμα σας ξανά και άμεσα. Μάθετε να διατηρείτε την πλευστότητά σας και να ελέγχετε πάντα την θέση σας. Μην χρησιμοποιείτε συχνά τα πέδιλά σας, περιορίστε τις κινήσεις σας υποβρυχίως όσο μπορείτε. Ρυθμίστε την πλευστότητά σας και διατηρήστε την ισορροπία σας μέσα στο περιβάλλον του νερού με την αναπνοή σας.
 
Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές τεχνικές στο πέδιλο (λάκτισμα βάτραχου)
Έχει αναλυθεί εργαστηριακά ότι η καλύτερη και αποδοτικότερη τεχνική στο πέδιλο για τους αυτοδύτες είναι η τεχνική του βάτραχου. Άρχισε να διδάσκεται κυρίως ως ένας τρόπος για να μειωθεί η ανατάραξη του βυθού κοντά σε ευαίσθητες περιοχές ή μέσα σε κλειστά περιβάλλοντα και σπήλαια αλλά έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να παράγει έναν συνεχή έλεγχο της πλευστότητας και της ισορροπίας του σώματος στο οριζόντιο επίπεδο που είναι και η φυσική θέση του σώματος μέσα στο περιβάλλον του βυθού. Παράλληλα, με την τοποθέτηση των ποδιών σε κλίση ορθής γωνίας επιτυγχάνεται η σωστή τοποθέτηση του κορμού μέσα στο νερό. Έτσι έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής καταδυτικής εκπαίδευσης στην αυτόνομη κατάδυση. Πειραματιστείτε και προπονηθείτε μόνοι σας, μην περιμένετε να σας τα μάθει αυτά κανείς. Λάκτισμα και γλίστρημα-πλεύση. Αφήστε το σώμα σας να τελειώσει την κίνηση και πάλι από την αρχή. Αργά και σταθερά με τα δύο πόδια σας ταυτόχρονα. Σπρώξτε και γλιστρήστε. Δείτε εδώ το άρθρο μου για τις τεχνικές στο πέδιλο. Μπορείτε να αντιγράψετε μια τεχνική. Μπορείτε ακόμη και να την προσαρμόσετε επάνω σας. Παρατηρήστε τους εμπειρότερους ή παρατηρήστε διάφορα βίντεο στο διαδίκτυο. Κάθε κύκλος γλιστρήματος έχει το πλεονέκτημα να σας παρέχει σημαντικές εσωτερικές πληροφορίες για το τι κάνει το σώμα σας. Βυθίζεστε, αναδύεστε ή παραμένετε στο ίδιο επίπεδο και έτσι μπορείτε να διορθώσετε με το τζάκετ σας και να τελειοποιήσετε με μικρορυθμίσεις απο την αναπνοή σας αυξάνοντας ή αφαιρώντας για να διατηρήσετε ένα σωστό ζύγισμα. Όλα είναι θέμα προπόνησης.
 
Μετρήστε τον κύκλο και τον ρυθμό αναπνοής σας
Πότε το κάνατε αυτό; Ίσως ποτέ και ας βουτάτε για χρόνια. Έχετε ποτέ υπολογίσει τον ρυθμό αναπνοής σας σε σχέση με τον χρόνο και σε συνάρτηση με έναν πλήρη κύκλο αναπνοής υποβρυχίως; Προπονηθείτε επάνω σε αυτό με υπολογισμό του κύκλου σας χρονομετρώντας από την αρχή της εισπνοής σας μέχρι και την επόμενη αρχή. Βρείτε επίσης πόσα δευτερόλεπτα ξοδεύεται για ζήτηση και αναπνοή, πόσα για παύση και χαλάρωση και πόσα για εκπνοή και άδειασμα. Μπορείτε να το μετρήσετε σε ηρεμία ή σε πλεύση βγάζοντας τον προσωπικό μέσο όρο σας.
"Ένας πλήρης κύκλος αποτελείται απο 3 εως 4 δευτερόλεπτα για εισπνοή, 1 εως 2 δεύτερα για χαλάρωση και 3 εως 4 δευτερόλεπτα για πλήρη εκπνοή, κλείνοντας έτσι μια σειρά 10 δευτερολέπτων περίπου που πρακτικά σημαίνει 6 αναπνοές σε 1 λεπτό"
Κρατώντας αυτά τα δεδομένα θα σας βοηθήσουν προσωπικά να εστιάζεται από εδώ και πέρα στην αναπνοή σας περισσότερο και πιο συνειδητά αφού μέχρι τώρα ήταν σίγουρα μια αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Μην βιάζεστε στον βυθό
Δεν υπάρχει λόγος. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε αυτό τόσο καλύτεροι αυτοδύτες θα γίνετε. Στο βυθό ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά. Ο χώρος που κινείστε επίσης. Ήρεμες και απαλές κινήσεις πάντα. Ήρεμη και σταθερή αναπνοή, αργό και απαλό πέδιλο. Προσπαθείτε πάντα να διαταράσσετε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό γίνεται. Μετακινηθείτε σαν να είστε μέσα σε ζελέ. Ελαχιστοποιήστε όλες τις κινήσεις σας μέσα στο νερό. Παντού και πάντα. Μια καλή προπόνηση είναι να προσπαθήσετε να περνάτε περισσότερη ώρα αιωρούμενοι παρατηρώντας τριγύρω σας παρά κολυμπώντας συνεχώς. Θυμηθείτε το αυτό, είναι πολύ βασικό.
 
Μείνετε ρηχά
Όσο καταδύεστε τόσο η ζήτηση σε αέριο είναι μεγαλύτερη. Βρείτε λοιπόν ενδιαφέρον σε ρηχά νερά αρχίζοντας να παρατηρείτε την μικροζωή της θάλασσας. Θα ανακαλύψετε ότι καλύπτετε ένα μεγάλο χρονικό φάσμα παραμονής στο βυθό σε λεπτά της ώρας και κυρίως μια καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης σας υποβρυχίως. Δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς σε επαφή με το περιβάλλον του βυθού, μια θέα από ψηλά μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σε μια στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρατηρήσετε τι πραγματικά αξίζει να δείτε και κυρίως προσδιορίζετε το σώμα σας καλύτερα μέσα στον χώρο του βυθού. Μένοντας ρηχά αναπνέετε από την φιάλη σας σε χαμηλότερη πίεση και αυτό από μόνο του εξοικονομεί περισσότερο αέριο ακόμη και αν δεν κάνετε καμία αλλαγή για να μειωθεί ο ρυθμός της αναπνοής σας. Στις επόμενες καταδύσεις σας λοιπόν προσπαθήστε να μείνετε πιο ρηχά από ότι βουτάτε συνήθως και να παρατηρήσετε την διαφορά στην κατανάλωσή σας σε σχέση πάντα με τον χρόνο βυθού σας.
 
Μειώστε τις συχνές αλλαγές σε βάθος
Κάθε φορά που αλλάζετε βάθος παράγετε περισσότερη ενέργεια. Επίσης θα πρέπει να βάζετε ή να βγάζετε αέρα από το τζάκετ σας. Αυτό είναι εις βάρος της συνολικής σας κατανάλωσης σε έναν κύκλο κατάδυσης. Σχεδιάστε έτσι την κατάδυσή σας ούτως ώστε να έχετε τις λιγότερες δυνατές μεταβολές σε βάθος και τις μικρότερες διακυμάνσεις.
 
Αποβάλετε φερόμενο βάρος
Όσο πιο ελαφρύς-φρια είστε τόσο λιγότερη ενέργεια θα καταναλώνετε. Όσο λιγότερα κιλά κουβαλάτε στη ζώνη σας ή στο τζάκετ σας τόσο καλύτερα για την κατανάλωσή σας υποβρυχίως. Επιπλέον κιλά επάνω σας (βάρη, εξαρτήματα ή εργαλεία) θα σας αναγκάσουν να εργαστείτε σκληρότερα εναντίον της αδράνειας κατά την διάρκεια αλλαγών στην κατεύθυνση ή την ταχύτητά σας. Θα χρειαστεί επίσης να προσθέσετε αέριο στο τζάκετ αν είστε βαρύτεροι για να διατηρήσετε την πλευστότητά σας ουδέτερη πράγμα που σημαίνει ότι αυτό αυξάνει την υδροδυναμική αντίσταση μέσα στο νερό κατά την πλεύση σας. Προσπαθήστε να βουτάτε με το μικρότερο δυνατόν βάρος επάνω σας. Θα πρέπει να έχετε κατακτήσει ένα βαθμό εμπειρίας για να το καταφέρετε αυτό.
 
Μείνετε υδροδυναμικός-η 
Όπως θα διαβάσετε σε παλαιότερο άρθρο μου η τακτοποίηση του εξοπλισμού επάνω σας και η σωστή διευθέτηση (ώστε τίποτα να μην προεξέχει και να έχει αντίσταση στο νερό) μπορεί να αλλάξει τη στάση του αυτοδύτη και την αύξηση του ενεργειακού κόστους στο υποβρύχιο κολύμπι κατά 30% σε χαμηλές ταχύτητες. Αυτό πρακτικά έχει επίπτωση στην κατανάλωση του αερίου σας. Είναι αδιανόητο να ξεκινήσετε να καταδύεστε με ένα στυλ και ένα είδος εξοπλισμού και να συνεχίζετε να το κάνετε αυτό για χρόνια. Όπως αδιανόητο είναι να μην εξελίξετε τις ικανότητές σας σαν αυτοδύτες και να μην πειραματιστήτε προς το καλύτερο. Τακτοποίηση λοιπόν του εξοπλισμού επάνω σας προσπαθώντας να μην προεξέχει, πετάει ή σέρνεται τίποτα και να κουβαλάτε όσα λιγότερα μπορείτε.
 
Τελειοποιήστε τις δεξιότητές σας και πειραματιστείτε
Τίποτα δεν σας χαρίζετε. Όλα τα παραπάνω απαιτούν πρακτική εξάσκηση. Τελειοποιήστε τα με προπόνηση στην πισίνα ή σε ρηχές βουτιές από ακτή. Ακόμα και σε βουτιές προπόνησης με το ζευγάρι σας, μπορείτε να βιντεοσκοπείτε ο ένας τον άλλον για να πάρετε καλύτερη πληροφόρηση των επιδόσεων σας. Πρακτική εξάσκηση μέχρι να γίνουν οι δεξιότητες δεύτερη φύση σας. Αν τα δουλέψετε θα γίνετε καλύτεροι αυτοδύτες χωρίς να το καταλάβετε.
 

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη 

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα