ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ



Η παραγωγή ενέργειας κατά την κολύμβηση με συσκευή SCUBA

Η υποβρύχια κολύμβηση με αναπνευστική συσκευή (SCUBA) έχει μοναδικά χαρακτηριστικά στην παραγωγή έργου, κυρίως γιατί πραγματοποιείται με στολή και πτερύγια. Το ενεργειακό κόστος της υποβρύχιας κολύμβησης καθορίζεται κυρίως από την τριβή με το νερό, (υδροδυναμικότητα) σε σχέση με την καθαρή μηχανική απόδοση. 

Οι ταχύτητες που οι αυτοδύτες μπορούν να επιτύχουν είναι σχετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα η αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) να είναι γραμμική (σε σχέση με τις τιμές), της τάξης των 30-50 ml/kg/min για γυναίκες και άνδρες (μη αθλητές) αντίστοιχα. Ερευνες έχουν δείξει ότι η καταδυτική εμπειρία είχε μικρή επίδραση στην VO2max για τις γυναίκες. Ωστόσο, έμπειροι άνδρες αυτοδύτες είχαν χαμηλότερα ποσοστά VO2max από αρχάριους. 

Σε μετρήσεις βρέθηκε ότι η τακτοποίηση του εξοπλισμού επάνω μας και η σωστή διευθέτηση, (ώστε τίποτα να μην προεξέχει και να έχει αντίσταση στο νερό), μπορεί να αλλάξει τη στάση του αυτοδύτη και την αύξηση του ενεργειακού κόστους στο υποβρύχιο κολύμπι κατά 30% σε χαμηλές ταχύτητες.

Το είδος των πτερυγίων επίσης βρέθηκε σε εργαστηριακές μελέτες ότι έχει επίδραση στο βάθος και στην συχνότητα του λακτίσματος, όσον αφορά την προώθηση και την αποτελεσματικότητα, με μια κατανάλωση της τάξης των 25-50 l/km. Ενα σύγχρονο πέδιλο με μεγάλη ελαστικότητα είναι πιο ευέλικτο και είχε το χαμηλότερο κόστος ενέργειας, από ένα άκαμπτο και παλιάς σχεδίασης πέδιλο. 

Η προσθήκη επιπλέον πηγών αέρα (πιο βαριές φιάλες ή φιάλες stage) ή ακόμα και μια στεγανή στολή, βρέθηκε ότι αυξάνουν το κόστος της κολύμβησης κατά 25%. Σαν αποτέλεσμα εκτιμήθηκε ότι το ενεργειακό κόστος της υποβρύχιας κολύμβησης επηρεάζεται από:
-    το φύλο.
-    τον εξοπλισμό του αυτοδύτη (και την διευθέτηση επάνω του).
-    το είδος των πτερυγίων του.
-    την εμπειρία του.


Μελέτη – έρευνα – εργαστηριακές μετρήσεις του Medicine & Science in Sports & Exercise από τους PENDERGAST. D. R.- TEDESCO. M.- NAWROCKI. D. M.- FISHER N. M.

Ελλήνισε και Απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή 
στο eBay https://www.ebay.com/usr/nostalgia.grμε δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!

https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr?_trksid=p2047675.l2559

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα